Βασ. Παύλου 65, 166 73,  Βούλα  210 89.93.800  ssymeonidou@skinclinic4you.gr

paidi

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος η οποία επηρεάζει κυρίως τα βρέφη και τα παιδιά. Η πιο κοινή αιτία του μολυσματικού κηρίου είναι τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus και πιο σπάνια στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου;

Αρχικά σχηματίζονται μικρές κοκκινίλες, οι οποίες σύντομα μετατρέπονται σε φυσαλλίδες που περιέχουν υγρό, στη συνέχεια ρήγνυνται, ορορροούν και καλύπτονται από κρούστα (εφελκίδες) χρώματος κίτρινου ή καφέ. Οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζονται γύρω από τη μύτη και το στόμα. Η φαγούρα και ο πόνος είναι γενικά ήπια συμτώματα.

Πώς μπορεί το παιδί μου να κολλήσει μολυσματικό κηρίο;

Όταν το παιδί έρθει σε επαφή με τις βλάβες ενός ατόμου που πάσχει ή με αντικείμενα που έχει αγγίξει αυτό το άτομο, όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και παιχνίδια. Είναι ιδιαίτερα εύκολο το παιδί να κολλήσει αν έχει ανοιχτή πληγή λόγω τραυματισμού, τσιμπήματος από εντόμο ή γρατσουνιάς ή αν πάσχει από ατοπική δερματίτιδα.

Το μολυσματικό κηρίο μεταδίδεται εύκολα σε:
α) πολυπληθή μέρη (π.χ. τα σχολεία).
β)αθλητικές δραστηριότητες που υπάρχει συχνή επαφή (π.χ. το ποδόσφαιρο).
γ) υγρό και ζεστό κλίμα ( έχει έξαρση συνήθως το καλοκαίρι).

Είναι επικίνδυνη λοίμωξη το μολυσματικό κηρίο;

Πρόκειται για μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται εύκολα όταν εντοπίζεται στα αρχικά στάδια. Σπάνια μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές επιπλοκές όπως:

Κυτταρίτιδα: Πρόκειται για μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τους υποκείμενους ιστούς του δέρματος και μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και την κυκλοφορία του αίματος. Η μετάπτωση της λοίμωξης σε κυτταρίτιδα μπορεί να γίνει γρήγορα απειλητική για τη ζωή.
Ουλές: Όπου οι βλάβες είναι βαθιές, μπορεί να μείνουν ουλές.
Προβλήματα στους νεφρούς: Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις "παραμελημένων" περιπτώσεων , όπου τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου είναι η αιτία του μολυσματικού κηρίου.

Ποιά η θεραπεία;

Χρησιμοποιούμε τοπικές αντιβιοτικές κρέμες, αντισηπτικά διαλύματα και από του στόματος αντιβιοτικά για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ο ασθενής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρώνει τη φαρμακευτική αγωγή όπως έχει συνταγογραφηθεί από τον δερματολόγο ακόμη και αν οι βλάβες του πάψουν να είναι εμφανείς νωρίτερα.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου πάσχει από μολυσματικό κηρίο;

• Κρατήστε το παιδί μακριά από το σχολείο.
• Κρατήστε τις βλάβες του δέρματος καθαρές και στεγνές και καλύψτε τις με χαλαρά ρούχα ή επίδεσμους.
• Πολύ σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας αφού φροντίσετε τις βλάβες του παιδιού σας.
• Πλένετε τα ρούχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες του παιδιού σε υψηλές θερμοκρασίες.
• Πλένετε ή σκουπίζετε τα παιχνίδια τους με απορρυπαντικό και ζεστό νερό.

end faq

  

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ορίσουμε μια προσωπική συνάντηση με τη γιατρό

 

 

Μαρτυρίες ασθενών

 

…και διαβάστε πρώτοι όλα τα άρθρα και τις εξελίξεις από το παγκόσμιο περιβάλλον της Δερματολογίας και της Αισθητικής Ιατρικής


Εμείς

Η κλινική μας αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η φιλοσοφία μας είναι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων ιατρικών μεθόδων, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και είναι ειδικά προσαρμοσμένες στο φύλο, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.

 

Βρείτε μας στα Social Media

 

Επικοινωνία με το ιατρείο μας

ssymeonidou@skinclinic4you.gr

210 89.93.800

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Τρίτη 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Τετάρτη 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Πέμπτη 9:30 - 16:00
Παρασκευή 9:30 -13:30
17:30 -21:00

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την άρτια λειτουργία της και για μια καλύτερη και πιο εξατομικευμένη υπηρεσία στους χρήστες. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα, αυτό θα αποτελέσει την συναίνεση σας στη χρήση των cookies.