Βασ. Παύλου 65, 166 73,  Βούλα  210 89.93.800  ssymeonidou@skinclinic4you.gr

prosopo-xr-aloioseis

Οι χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος είναι από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις ο δερματολόγος. Οι ασθενείς ζητούν συμβουλές για το πώς μπορούν να βελτιώσουν τις πανάδες ή τις καφέ κηλίδες τους, το «κόκκινο πρόσωπο» (το οποίο περιλαμβάνει τη ροδόχρου νόσο, τις ευρυαγγείες, τις κόκκινες ελίτσες και τα αιμαγγειώματα που μπορεί να εντοπίζονται στην περιοχή αυτή) καθώς και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Πανάδες - Κηλίδες

Αποτελούν ίσως το δυσκολότερο πρόβλημα δυσχρωμίας του δέρματος και αφορά κυρίως τις γυναίκες. Πρόκειται για την εμφάνιση καφέ χρώματος κυρίως στο δέρμα του προσώπου και σπανιότερα των άνω άκρων και της ράχης.

Πως δημιουργούνται οι πανάδες;

Η έκθεση στον ήλιο (UVA-UVB ακτινοβολία), οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων (π.χ.ισοτρετινοΐνη,κορτιζόνη), είναι αιτίες για την εμφάνιση τους. Συχνά υπάρχει και μια κληρονομική προδιάθεση.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις πανάδες;

Η θεραπεία των πανάδων δεν είναι εύκολη.Συνήθως απαιτείται συνδιασμός διαφόρων τεχνικών. Χρησιμοποιούμε peelings και διάφορα συστήματα Lasers και IPL συνδυαστικά με λευκαντικές κρέμες. Επίσης εφαρμόζουμε μεσοθεραπείες με ειδικούς λευκαντικούς παράγοντες. Αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η βελτίωση αλλά όχι η πλήρης εξαφάνιση των πανάδων.

Όταν λέμε κηλίδες , φακίδες και πανάδες εννούμε το ίδιο πράγμα;

Όχι. 

Οι κηλίδες είναι εντοπισμένες, σαφώς αφοριζόμενες καφέ βλάβες που εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στη ραχιαία επιφάνεια των άνω άκρων, στη ράχη. Είναι επίκτητες, δηλαδή εμφανίζονται ύστερα από χρόνια έκθεση στον ήλιο, ενώ μπορεί να συνυπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση. Οι φακίδες από την άλλη είναι συγγενείς κηλίδες και οφείλονται αποκλειστικά σε κληρονομικούς παράγοντες. Εμφανίζονται σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κηλίδες;

I. Με ειδικά IPL και Laser συστήματα: Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας είναι αρκετά υψηλά και εξαρτώνται από το πόσο «σκούρες» είναι οι βλάβες. Γενικά οι πιο σκουρόχρωμες βλάβες, ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στη θεραπεία.
II. Μεσοθεραπεία.
III. Ειδικά Peeling.

Πώς φαίνονται οι κηλίδες/ φακίδες μου μετά τη θεραπεία με Laser;

Σκουραίνουν περισσότερο μετά το τέλος της συνεδρίας, πράγμα το οποίο διαρκεί περίπου 10 μέρες. Το χρώμα εξασθενεί σταδιακά και το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό στις 4 περίπου εβδομάδες. Αν το χρώμα επιμένει μπορεί να επαναληφθεί μια δεύτερη συνεδρία στο μήνα.

Τι πρέπει να προσέχω μετά το πέρας της θεραπείας;

Μετά το τέλος της θεραπείας χρειάζεται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η συστηματική χρήση αντηλιακών κρεμών όλο το χρόνο.

Με ποιές άλλες θεραπείες μπορεί να συνδιαστεί;

Συνδιάζεται με άλλες θεραπείες αντιγήρανσης όπως laser για ευρυαγγείς προσώπου, Βοτουλινική τοξίνη, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, μεσοθεραπεία.

Σχετικές Θεραπείες

 

Κόκκινο πρόσωπο / ευρυαγγείες / ροδόχρους / κόκκινες ελίτσες / αιμαγγειώματα

Οι «κόκκινες» βλάβες αντιμετωπίζονται με την χρήση ειδικών συστημάτων laser που απορροφώνται από την κόκκινη χρωστική. Ο μηχανισμός δράσης είναι ο ίδιος ανεξάρτητα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (ευρυαγγείες, κόκκινες ελίτσες, αιμαγγειώματα).

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι μικρά αγγεία που είναι εμφανή στο πρόσωπο ή στα κάτω άκρα. Δεν δημιουργούν συμπτώματα αλλά ενοχλούν αισθητικά.

Πού οφείλονται οι ευρυαγγείες;

Η εμφάνιση των ευρυαγγείων στο πρόσωπο οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, καθώς επίσης στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στη λήψη διαφόρων φαρμάκων (π.χ. κορτικοστεροειδών) ή ορμονών (π.χ. οιστρογόνα).

Πώς αντιμετωπίζονται;

Με τη χρήση ειδικών συστημάτων laser που ανάλογα με το μήκος κύματος μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο τα λεπτά τριχοειδή αγγεία , όσο και τα μεγαλύτερα και ανθεκτικότερα που εντοπίζονται κυρίως στα κάτω άκρα. Να αναφέρουμε ότι με τα lasers αυτά αντιμετωπίζονται και άλλες αγγειακές βλάβεςόπως τα cherry αιμαγγειώματα (κόκκινες ελίτσες), η ροδόχρους νόσος κ.α.

Είναι επώδυνη η θεραπεία των ευρυαγγειών;

Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν μια ενόχληση σαν μικρά τσιμπήματα ή «σαν να τους χτυπά λαστιχάκι». Συνήθως οποιαδήποτε δυσανεξία βελτιώνεται με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα αμέσως μετά.

Πώς είναι το δέρμα μου μετά;

Τα αγγεία γίνονται πιο έντονα κόκκινα ή μώβ αμέσως μετά τη θεραπεία. Το χρώμα αυτό εξασθενεί σιγά σιγά. Η διάρκεια της πλήρους αποκατάστασης εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του αγγείου (είναι μεγαλύτερη για τα μεγαλύτερα αγγεία) και την υπό θεραπεία περιοχή (γρηγορότερη στο πρόσωπο). Συνήθως διαρκεί 5- 10 ήμερες.

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακής κρέμας είναι απαραίτητη. Γι΄ αυτό το λόγο οι θεραπείες αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται τους χειμερινούς μήνες. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται τα ζεστά ντους και η χρήση χαμάμ ή σάουνας.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Εξαρτάται από το μέγεθος των αγγείων. Συνήθως 1-3 συνεδρίες σε μεσοδιάστημα όχι λιγότερο από 1 ½ μήνα η μια από την άλλη.

Πότε είναι εμφανή τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά τις επόμενες μέρες και ολοκληρώνονται συνήθως μετά από 6 εβδομάδες.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν μικρές εφελκίδες στα σημεία της θεραπείας, οι οποίες αποκαθίστανται με τη χρήση ειδικών θεραπευτικών κρεμών σε 10 με 15 ημέρες.

Μαύροι κύκλοι

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι;

Μαύροι κύκλοι λέγονται οι μαύρες εμβαθύνσεις (βαθουλώματα) που εντοπίζονται κάτω από τα μάτια. Στην εμφάνισή τους συμβάλλει η ιδιαίτερη ανατομία του δέρματος της περιοχής. Εδώ το δέρμα είναι λεπτό (πιο διαφανές), με αποτέλεσμα να φαίνεται εντονότερα το αγγειακό δίκτυο που βρίσκεται κάτω από αυτό και δίνει ένα «μωβ» χρώμα. Με τα χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρείται άθροιση χρωστικής (καφέ χρώμα) λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως επίσης αύξηση του βάθους της γραμμής που βρίσκεται στο όριο του κάτω βλεφάρου και της παρειάς, με αποτέλεσμα ένα κουρασμένο , «γηρασμένο» βλέμμα.

Ποιά τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων;

• Η οικογενειακή προδιάθεση. Υπάρχουν δηλαδή γενετικοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση μαύρων κύκλων σε νεαρή ηλικία, λόγω ιδιαίτερης ανατομίας της περιοχής των ματιών ή του χρώματος του δέρματος.
• Το κάπνισμα.
• Η αϋπνία.
• Η ατοπική δερματίτιδα.
• Η κατακράτηση υγρών (σύμπτωμα ποικίλων παθολογικών καταστάσεων, οπότε χρειάζεται διερεύνηση με διάφορες αιματολογικές εξετάσεις).

Τι θεραπείες υπάρχουν για την αποκατάσταση των μαύρων κύκλων;

Για την αποκατάστασή των μαύρων κύκλων χρησιμοποιούνται κυρίως οι εξής τεχνικές:

1. Χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος, τα οποία γεμίζουν τη γραμμή στο όριο του κάτω βλεφάρου και της παρειάς. Η θεραπεία αυτή είναι πολύ δημοφιλής στα άτομα ηλικίας των 35-45 ετών και εφαρμόζεται με τη χρήση ειδικής κάνουλας. Η όλη διαδικασία συνήθως ολοκληρώνεται σε 20-30 λεπτά.
2. Για την αποκατάσταση του καφέ χρώματος χρησιμοποιούνται ειδικά peelings αποχρωματισμού καθώς επίσης και ειδικά συστήματα lasers και IPL, τα οποία εφαρμόζονται σε συνεδρίες. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε είναι απαραίτητη η χρήση αναισθητικής κρέμας.
3. Για την αποκατάσταση των λεπτών αγγείων της περιοχής χρησιμοποιούνται ειδικά συστήματα lasers Νd-Υag και IPL, επίσης σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε είναι απαραίτητη η χρήση αναισθητικής κρέμας.
4. Η μεσοθεραπεία, με ειδικά μεσοθεραπευτικά υλικά αποτελεί επίσης μια δημοφιλή, με πολύ καλά αποτελέσματα θεραπεία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 10 - 15 μέρες. Για την πραγματοποίησή της προαπαιτείται η χρήση αναισθητικής κρέμας.
5. Η χρήση fractional CO2 laser αποτελεί επίσης μια θεραπεία που χρησιμοποιείται στην περιοχή των ματιών, όταν το κύριο πρόβλημα που θέλουμε να θεραπεύσουμε είναι οι λεπτές γραμμές και η χαλάρωση .Η εφαρμογή της πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικής κρέμας.
6. Τέλος η χρήση RF (ραδιοσυχνότητων) και Drainage στην περιοχή των ματιών βοηθά στα πρηξίματα και στη χαλάρωση του δέρματος. Επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα για συνολικά 8 - 10 φορές , ενώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Οι παραπάνω θεραπείες λειτουργούν μόνες τους ή συνδιαστικά, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Η γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση σας.

 

end faq

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ορίσουμε μια προσωπική συνάντηση με τη γιατρό

 

 

Μαρτυρίες ασθενών

 

…και διαβάστε πρώτοι όλα τα άρθρα και τις εξελίξεις από το παγκόσμιο περιβάλλον της Δερματολογίας και της Αισθητικής Ιατρικής


Εμείς

Η κλινική μας αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η φιλοσοφία μας είναι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων ιατρικών μεθόδων, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και είναι ειδικά προσαρμοσμένες στο φύλο, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.

 

Βρείτε μας στα Social Media

 

Επικοινωνία με το ιατρείο μας

ssymeonidou@skinclinic4you.gr

210 89.93.800

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Τρίτη 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Τετάρτη 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Πέμπτη 9:30 - 16:00
Παρασκευή 9:30 -13:30
17:30 -21:00

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την άρτια λειτουργία της και για μια καλύτερη και πιο εξατομικευμένη υπηρεσία στους χρήστες. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα, αυτό θα αποτελέσει την συναίνεση σας στη χρήση των cookies.