Η μυκητίαση των νυχιών είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία κάνει τα νύχια παχιά, εύθρυπτα αλλάζοντας το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο. Οφείλεται σε διάφορα είδη μυκήτων.
Ποιοί προσβάλλονται συχνότερα από ονυχομυκητίαση;
Η μυκητίαση των νυχιών (ονυχομυκητίαση) προσβάλει αθλητές (κυρίως κολυμβητές), άτομα που χρησιμοποιούν συχνά πισίνες, αυτούς που φορούν κλειστά παπούτσια για πολλές ώρες, άτομα που ιδρώνουν πολύ ή εκτίθενται σε περιβάλλον με υγρασία και ζέστη, ανοσοκατεσταλμένους, ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη, αυτούς που πάσχουν από άλλες παθήσεις του δέρματος ή των νυχιών και τέλος σε άτομα που κάνουν μανικιούρ ή πεντικιούρ με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλους. Οι μύκητες μπορεί να μεταδοθούν από την άμμο, το έδαφος, τη χρήση κοινών πετσετών και ενδυμάτων και τα ζώα.
Ποιά η κλινική εικόνα της ονυχομυκητίασης;
Η συχνότερη μορφή μυκητίασης των ονύχων είναι η λεγόμενη «περιφερική ονυχομυκητίαση», η οποία εμφανίζεται ως κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος στην άκρη του νυχιού. Καθώς η μόλυνση προχωρά τα νύχια γίνονται θαμπά, παχιά και μαζεύουν κάτω από την επιφάνεια τους λευκωπό υλικό από το οποίο αναδύεται μια άσχημη οσμή. Σε πιο προχωρημένα στάδια το νύχι ανασηκώνεται και αποκολλάται από την κοίτη του, πονάει και επιμολύνεται από επιπλέον μικρόβια δημιουργώντας άσχημες φλεγμονές. Άλλες κλινικές μορφές ονυχομυκητίασης είναι : η «λευκή επιφανειακή» όπου βλέπουμε μικρά αδιαφανή λευκωπά νησίδια στην επιφάνεια του νυχιού, η «εγγύς υπωνύχια» όπου δημιουργείται μια λευκοκίτρινη περιοχή στο κάτω άκρο του νυχιού που δημιουργεί έντονο πόνο.
Τέλος υπάρχει η «καντιντιασική ονυχομυκητίαση», η οποία οφείλεται σε είδη του μύκητα Candida παρατηρείται κιτρινοπράσινη χρώση με οριζόντιες αυλακώσεις. Η μυκητίαση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα και πόνο του νυχιού και σε προχωρημένα στάδια οδηγεί σε πλήρη αποκόλλησή του.
Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητιάση;
Τα αντιμυκητιασικά χάπια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την θεραπεία της μυκητίασης των νυχιών, προυποθέτουν ιατρική παρακολούθηση γιατί είναι πολύμηνες θεραπείες και χρειάζεται τακτικός εργαστηριακός έλεγχος. Υπάρχουν επίσης πολλά τοπικά σκευάσματα. Έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα μόνο σε περιπτώσεις ήπιας μυκητίασης, και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται περισσότερο ως συμπληρωματική θεραπεία. Επικουρικά ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τη χρήση ειδικού laser ή φωτοδυναμικής θεραπείας που «σκοτώνει» τους μύκητες. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται ανά μήνα. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις συνιστάται το «λιώσιμο» του προσβεβλημένου νυχιού με τοπικό σκεύασμα ουρίας.
Τι μπορώ να κάνω προληπτικά ώστε να προφυλαχτώ από τους μύκητες των νυχιών;
• Φοράτε κλειστά παπούτσια όσο λιγότερο γίνεται.
• Χρησιμοποιείτε βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες καλό θα ήταν να τις αλλάζετε 1-2 φορές την ημέρα.
• Μετά το μπάνιο στεγνώνετε καλά τα πόδια, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα.
• Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε πολυσύχναστους και υγρούς χώρους.
• Μην μοιράζεστε τα υποδήματα σας με άλλους.
• Μην διατηρείτε τα νύχια σας συνεχώς βαμμένα.
• Απολυμαίνετε κάθε φορά πριν τη χρήση τα εργαλεία του μανικιούρ-πεντικιούρ.
• Χρησιμοποιείστε γάντια αν έρχεστε σε συχνή επαφή με απορρυπαντικά και νερό.
end faq
Επικοινωνήστε μαζί μας
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ορίσουμε μια προσωπική συνάντηση με τη γιατρό