Πρόκειται για νόσημα που οφείλεται στον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί ανεμευλογιά. Η πρωτογενής μόλυνση με τον ιό προκαλεί ανεμευλογιά. Μόλις υποχωρήσει η ασθένεια, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια (στις ρίζες) των νεύρων. Ο ιός αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή ενός ατόμου και να προκαλέσει τον έρπητα ζωστήρα.
Ο ιός του έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος με τον ιό του απλού έρπητα;
Όχι. Πρόκειται γαι διαφορετικούς ιούς που προκαλούν διαφορετικά νοσήματα.
Ποιά τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;
Εμφανίζεται με την μορφή φυσαλίδων κατά μήκος ενός δερμοτομίου (κατά την κατανομή-πορεία του νεύρου) στην μία πλευρά του σώματος.
Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως με πόνο, φαγούρα ή αίσθημα σαν μικρά τσιμπήματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προηγηθούν της εμφάνισης του εξανθήματος μερικές ημέρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν πονοκέφαλο, πυρετό, φωτοφοβία (ευαισθησία στο έντονο φως), εμέτους και αίσθημα κακουχίας. Το εξάνθημα αναπτύσσεται κατά ομάδες. Νέες φυσαλίδες συνεχίζουν να σχηματίζονται σε διάστημα τριών έως πέντε ημερών και σταδιακά ξηραίνονται και δημιουργούν εφελκίδες (κρούστες). Το εξάνθημα υποχωρεί σε 2-4 εβδομάδες. Μπορεί επίσης να υπάρξουν μόνιμες χρωματικές αλλοιώσεις και ουλές στο δέρμα.
Ποιοί προσβάλλονται συχνότερα από έρπητα ζωστήρα;
Άτομα με «χαμηλό» ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συνήθως οι ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από καρκίνο, AIDS, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Ποιές οι πιθανές επιπλοκές από λοίμωξη με έρπητα ζωστήρα;
Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία. Πρόκειται για μόνιμη αίσθηση πόνου, καψίματος ή μυρμηγκιάσματος στην περιοχή που εμφανίστηκε ο έρπητας ζωστήρας, η οποία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή και χρόνια). Ενίοτε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές είναι η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και ανάλογα με την αρχική εντόπιση απώλεια της όρασης ή της ακοής.
Ποιά η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα;
Χρησιμοποιούμε ειδικά αντιικά φάρμακα: την ακυκλοβίρη, την βαλασυκλοβίρη και την φαμσυκλοβίρη. Με τα φάρμακα αυτά μειώνεται η διάρκεια και η βαρύτητα του εξανθήματος καθώς και η αίσθηση του πόνου. Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας. Γι΄αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η θεραπεία. Συνήθως συνιστούμε στις πρώτες τρείς μέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Για τον πόνο χρησιμοποιούμε κοινά ή ισχυρά παυσίπονα και σε περιπτώσεις πολύ έντονου πόνου δίνουμε κορτικοειδή για την μείωση της φλεγμονής.
Τοπικά χορηγούμε κομπρέσσες για να βοηθήσουμε στην γρήγορη επούλωση των φυσαλίδων και αντιβιοτικά για να περιορίσουμε τον κίνδυνο επιμολύνσεων με κοινά μικρόβια (π.χ σταφυλόκοκκος).
Τι πρέπει να προσέχω όταν πάσχω από έρπητα ζωστήρα;
Θα πρέπει στα αρχικά στάδια του εξανθήματος οι φυσαλίδες να είναι καλυμμένες, διότι το νόσημα είναι μεταδοτικό. Χρειάζεται να αποφεύγεται η επαφή με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί για την ανεμευλογιά, παιδιά κάτω των 18 μηνών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί για την ανεμευλογιά, τις εγκύους.
Υπάρχει εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα;
Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται σε υγιείς ενήλικες άνω των 65 ετών.
end faq
Επικοινωνήστε μαζί μας
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ορίσουμε μια προσωπική συνάντηση με τη γιατρό