Βασ. Παύλου 65, 166 73,  Βούλα  210 89.93.800  ssymeonidou@skinclinic4you.gr

pathiseis-dermatos

 

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι ένα συνηθισμένο δερματολογικό νόσημα κατά το οποίο παρατηρείται πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος έως και 10 φορές ταχύτερα από το κανονικό. Προσβάλει γυναίκες και άνδρες με την ίδια συχνότητα και συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες 15-35 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σπάνια ακόμα και σε νεογνά. Πρόκειται για νόσημα στη δημιουργία του οποίου ενέχονται γενετικοί και ανοσολογικοί μηχανισμοί. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια που έχει υφέσεις και εξάρσεις. Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία που να εξασφαλίζει ότι η ψωρίαση δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά, αλλά θεραπείες που εξασφαλίζουν το νόσημα να είναι σε καταστολή.

Ποιά τα συμπτώματα της ψωρίασης;

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση.
Εμφανίζονται ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από λέπια χρώματος ασημί. Μερικές φορές οι πλάκες αυτές «ανοίγουν» και αιμορραγούν και μπορεί να έχουν κνησμό ή πόνο. Μπορεί να εντοπίζονται σε μικρές επιφάνειες, συνήθως στους αγκώνες και στα γόνατα ή να συρρέουν, να ενώνονται και να κλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του σώματος.

Τα νύχια γίνονται «παχειά», συνήθως κίτρινα και εμφανίζουν στην επιφάνειά τους μικρά βοθρία. Επίσης σκληραίνουν και σε μερικές περιπτώσεις αποκολλώνται και «πέφτουν».
Στο τριχωτό της κεφαλής εμφανίζονται επίσης ερυθρές πλάκες με λέπια είτε κατά τόπους είτε μπορεί να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του τριχωτού.

Ποιές άλλες μορφές ψωρίασης υπάρχουν;

• Η σταγονοειδής ψωρίαση. Εμφανίζονται βλάβες μικρής διαμέτρου 2-10 mm, κυκλικές ή οβάλ.
• Η ψωρίαση των πτυχών ή ανάστροφη. Εντοπίζεται κυρίως στις μασχάλες, τις υπομαζικές πτυχές, τον ομφαλό, τις μηρογεννητικές πτυχές, την μεσογλουτιαία αύλακα κλπ.
• Η ερυθροδερμική ψωρίαση .Αποτελεί εκτεταμένη μορφή της νόσου και καταλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια του δέρματος. Το δέρμα είναι κόκκινο και εμφανίζει έντονη απολέπιση.
• Η φλυκταινώδης ψωρίαση γενικευμένη ή εντοπισμένη κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα με τη μορφή μικρών φλυκταινών (μικρές κίτρινες φουσκάλες).
• Η αρθροπαθητική ψωρίαση Μορεί να συνυπάρχει με τις δερματικές εκδηλώσεις και προσβολή των αρθρώσεων.

Ποιά η αιτία της ψωρίασης;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί την ψωρίαση. Πρόκειται για μια κινητοποίηση ανοσολογικών μηχανισμών στον οργανισμό που οδηγούν σε δημιουργία φλεγμονής και παραγωγής «νέων» κυττάρων του δέρματος, η οποία ελέγχεται γονιδιακά.
Κανονικά, τα κύτταρα του δέρματος αντικαθίστανται κάθε 10 έως 30 ημέρες. Στην ψωρίαση, νέα κύτταρα αναπτύσσονται κάθε 3 έως 4 ημέρες.

Το νόσημα έχει υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες που ευνοούν στην εμφάνισή του είναι:
• Σρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του φάρυγγα ή του δέρματος.
• Οποιοσδήποτε τραυματισμός του δέρματος, όπως κόψιμο, ξύσιμο, δάγκωμα, σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, χειρουργικές τομές.
• Στρες.
• Κάπνισμα.
• Βαριά κατανάλωση αλκοόλ.
• Ανεπάρκεια βιταμίνης D.
• Ορισμένα φάρμακα –όπως αντιυπερτασικά ή καρδιολογικά (π.χ βήτα αναστολείς), το λίθιο (για διπολική διαταραχή), ανθελονοσιακά κ.α.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Εύκολα με την κλινική εικόνα. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις διενεργούμε διαγνωστική βιοψία.

Είναι νόσημα μεταδοτικό η ψωρίαση;

Δεν είναι μεταδοτικό, ούτε μολυματικό νόσημα.

Ποιά η θεραπεία;

Οι θεραπείες της ψωρίασης έχουν στόχο να μειώσουν την φλεγμονή και να «καθαρίσουν» το δέρμα. Διακρίνονται σε: τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία και συστηματικά φάρμακα.

Τοπικές θεραπείες

• Τοπικά κορτικοστεροειδή.
• Παράγωγα της βιταμίνης D. Το καλσιποτριένιο.
• Anthralin.
• Τοπικά ρετινοειδή. Αυτά είναι παράγωγα βιταμίνης Α που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.
• Αναστολείς καλσινευρίνης. Οι αναστολείς της καλσινευρίνης - tacrolimus και pimecrolimus - μειώνουν τη φλεγμονή.
• Σαλικυλικό οξύ.
• Παράγωγα φυτικής πίσσας
• Οι ενυδατικές ουσίες σε μορφή αλοιφής σημαντικές για να ενυδατώσουν το δέρμα.

Φωτοθεραπεία

• Narrow-band UVB
• PUVA συνδιασμός UVA με φάρμακα (τα ψωραλένια).

Συστηματικά φάρμακα

Σε βαρειές περιπτώσεις ψωρίασης ή σε αυτές που δεν ανταποκρίνονται στις πιο ήπιες θεραπείες χρησιμοποιούμε φάρμακα από το στόμα ή ενέσιμα. Σ΄αυτά περιλαμβάνονται τα ρετινοειδή, η κυλοσπορίνη, η μεθοτρεξάτη, οι βιολογικοί παράγοντες.

Συνδιάζεται με άλλα νοσήματα;

Η ψωρίαση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία, με διαβήτη τύπου Β, με καρδιαγγειακά νοσήματα, με υπέρταση, με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, με το μεταβολικό σύνδρομο, με κατάθλιψη, νοσήματα των νεφρών, με νόσο του Parkinson’s.

end faq

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ορίσουμε μια προσωπική συνάντηση με τη γιατρό

 

 

Μαρτυρίες ασθενών

 

…και διαβάστε πρώτοι όλα τα άρθρα και τις εξελίξεις από το παγκόσμιο περιβάλλον της Δερματολογίας και της Αισθητικής Ιατρικής


Εμείς

Η κλινική μας αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η φιλοσοφία μας είναι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων ιατρικών μεθόδων, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα και είναι ειδικά προσαρμοσμένες στο φύλο, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.

 

Βρείτε μας στα Social Media

 

Επικοινωνία με το ιατρείο μας

ssymeonidou@skinclinic4you.gr

210 89.93.800

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Τρίτη 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Τετάρτη 9:30 -13:30
17:30 -21:00
Πέμπτη 9:30 - 16:00
Παρασκευή 9:30 -13:30
17:30 -21:00

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την άρτια λειτουργία της και για μια καλύτερη και πιο εξατομικευμένη υπηρεσία στους χρήστες. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα, αυτό θα αποτελέσει την συναίνεση σας στη χρήση των cookies.